1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)

Vodič za kupovinu školskog pribora

Pre svega, preporučujem da ništa ne kupuješ unapred. Svaki učitelj/ica ima svoj način rada i može da traži jedno ili drugo, pa pre prvog roditeljskog sastanka nemoj ništa da kupuješ, dok ne dobiješ konkretan spisak. Nećeš se prevariti ako kupiš torbu unapred, ukoliko naletiš na sniženje. Torbe su dosta skupe, pa ne propusti priliku ako se ukaže.

Ovaj post može da ti posluži onog trenutka kada kreneš u kupovinu, da te posavetuje šta od pribora vredi i koliko toga je otprilike potrebno.

Smatram i lično sam se uverila u to, da se više isplati kupiti kavlitetan pribor koji će duže da traje, nego da svaki čas trčiš u knjižaru i dokupljuješ jeftine flomastere koji se osuše za nedelju dana ili da čupaš kosu režući nekvalitetne bojice kojima se konstantno lomi srce.

bojice-bil-640

1. Školska torba

*Bitno je da torba ne bude preteška sama po sebi, ali da ipak ima ojačanja za leđa, mekane kaiševe i da je koliko-toliko čvrsta. Ovde važi staro pravilo „što je torba kvalitetnija, duže će trajati.“ Možda i par godina.

2. Pernica

*Najbolje nam se pokazala pernica koja se rajsfešlusom otvara kao knjiga, pa unutra ima još dva dela koja se otvaraju na napolje, kao leptir. Unutra staje 10 bojica, 10 flomastera, 3 olovke, gumica, rezač, 2 manja lenjira i makazice. Nemoj kupovati one pernice na spratove, jer su preteške i nepotrebne. Naročito su nezgodne za prvake, jer im prođe ceo čas u otvaranju jednog, drugog, trećeg rajsferšlusa i u potrazi za onim što im je potrebno. Ova pernica koju ti preporučujem može na početku prvog časa da se otvori i raširi po klupi kao lepeza i sve je tu, na dohvat ruke do kraja časova. Nama je jedna ovakva pernica, koju smo kupili u jednom Megamarketu za 500 dinara potrajala celu godinu. Samo smo menjali njen sadržaj.

3. Olovke

*Naš učitelj nije dozvoljavao patent olovke. Odlične su nam bile obične drvene, grafitne, hb 2 olovke. Važno je da su olovke kvalitetne, jer će ih deca koristiti i rezati do besvesti, pa je bitno da dobro pišu i da se ne lome. Mi smo u proseku trošili jednu olovku nedeljno, što znači da smo ukupno potrošili 30 olovaka. U drugom razredu uvela sam olovke sa gumicom na vrhu. Odlične se bile za sitnija brisanja.

4. Gumice

*Bitno je da gumica bude tanka, a tvrda i da ima oštre ivice. Upravo će te ivice poslužiti da se ne obriše više od onog što je potrebno. Dakle, važno je da precizno i lepo brišu, bez mrljanja i tragova. Gumice nećete baš, potrošiti, ali ih deca najčešće gube, pa nam je za jednu školsku godinu trebalo oko 5 komada.

5. Rezači

*Plastični rezači sa kućicom (kontejnerom), pokazali su se kao odlični, jer deca ne trče svaki čas do kante da režu olovke, već mogu da ih zaoštre i dok sede u klupi. Piljevina se skuplja u toj kućici od rezača, pa mogu da je isprazne za vreme odmora. Dva nam je bilo dovoljno za celu godinu. Nakon gotove 2 školske godine i sa drugim detetom ponovo u prvom razredu, nabavila sam (za kućnu upotrebu) rezač na baterije. Rezanje komplet bojica koje prvaci svakodnevno troše više nije problem. Čak ima i neki anti stres efekat. 🙂

6. Drvene bojice

*Imaj u vidu da će u prvom razredu non-stop nešto crtati i bojiti i da ćeš svakodnevno rezati i trošiti te bojice. Trošili smo pakovanje nedeljno dok nisam otkrila one koje se ne lome pri svakom rezanju i samim tim duže traju. U pitanju su bojice, sa plastičnom (abs) zaštitom od lomljenja, obmotanom oko srca bojice. Veruj mi da vrede svaku paru, a poštedeće ti živce. Jednom mesečno smo menjali ove bojice u pernici, mada su mogle možda i duže da ostanu, ali onda ne bismo imali bojice za crtanje kod kuće. Dakle bilo nam je potrebno 7-8 pakovanja ovih bojica.

7. Flomasteri

* Odlični su dvostrani flomasteri, koji sa jedne strane imaju deblji, a sa druge tanji kraj za bojenje. Ovaj deblji se naročito dobro pokazao za bojenje većih površina. Potrošili smo 2 pakovanja, jedno po polugodištu.

8. Uvijači za knjige i nalepnice

*Prvi put sam se srela sa čudom od podesivih, samolepljivih, plastičnih uvijača. U naše vreme toga nije bilo! U pitanju su fantastični uvijači A4 formata, koje sami krojite i tako prilagođavate veličini knjige ili sveske. U njih se korice ne uvlače, već imaju samolepljive trake na krajevima, tako da nema mrdanja. Odlični su nam bili potpuno providni, jer se ispod lepo vidi koja knjiga je u pitanju. Dozvoli detetu da samo bira nalepnice za ime, i da to bude nešto što će njegove knjige razlikovati od drugih.

9. Oprema za fizičko

*U našoj školi oprema podrazumeva patike, šorts i majicu. Patike stoje u školi, pa je zato potrebno da imaš jedan par patika na koje ćeš da zaboraviš. Majice treba da budu bele kratkih rukava, a dobro bi bilo imati dve ovakve majice, da biste stigli da operete. Šorts za dečake treba da bude u crnoj, a za devojčice u crvenoj boji. Takođe mi je bilo zgodno da imam 2 komada zbog pranja.

10. Sveske

* Zbog velikog broja knjiga i radnih sveski koje imaju prvaci, mi smo potrošili svega 2 male sveske. Jednu na uske i široke linije, i jednu na kvadratiće. Preporučujem sveske sa polutvdim koricama. Nisu teške kao sveske sa tvrdim koricama, a opet korice su dovoljno čvrste, da sveska zadrži prvobitan oblik do kraja i da se ne prave uši.

11. Blok br.4

*Puno su crtali, pa su trošili u proseku 1 blok mesečno. Dakle za celu školsku godinu 7-8 blokova.

12. Vodene boje i četkica za slikanje

*Po jedan komad za celu godinu

13. Bela tempera

*Učitelj je tražio, ali nisu ni koristili

14. Kolačarski papir i lepak za papir

* Po jedan komad za celu godinu

15. Makazice

*Pod uslovom da ih dete ne izgubi, biće dovoljne jedne. Zato je najbolje da ih drži u pernici.

16. Lenjir

*Potreban nam je bio jedan mali lenjir koji staje u pernicu, kad su učili duž iz matematike.

17. Plastelin

*Potrošili smo 2 pakovanja

18. Voštane boje

*Naš učitelj ih nije tražio

19. Knjige i lektira

*U našoj školi se dobijaju neki udžbenici, a radni listovi, lektira i vežbanke se kupuju preko škole, tako da o tome ne treba dodatno brinuti. Osim što treba pljusnuti pare.

bojice-is-bil-s

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Šta kupiti školarcu za početak nove školske godine?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*