1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Praline punjene suncokretom

Ovaj recept posvećen je damama i prazniku koji je pred nama. Uživajte, budite svoje i nastavite da se borite za sebe svakog dana u godini.

Potrebno:

  • Čokolada, crna, 300g
  • Ulje, maslinovo, 2 supene kašike
  • Suncokretove semenke, neslane, 150g
  • Urme, sveže, 15 komada
  • Med, 1 kafena kašika

Priprema:

Za pripremu ovog slatkiša potrebna je jedna veća slikarska četka i 2 silikonska kalupa za praline, sa ukupno 30 kockica.

U mikrotalasnoj pećnici otopiti čokoladu i ulje, 1 minut na najačoj temperaturi. Zatim mešati da se dobije jednolična masa i sva čokolada istopi. Četkicu umakati u otopljenu čokoladu, pa premazivati unutrašnjost svake kockice u kalupu. Staviti kalup u zamrzivač, pa nakon 10 minuta izvaditi i ponovo premazati čokoladom. Opet staviti kalup u zamrzivač na 10 minuta. ukoliko se čokolada za premzivanje malo zgusnula, vratiti je u mikrotalasnu i ugrejati pola sekunde. Zatim promešati i nastaviti mazanje. Za to vreme pripremiti fil.

Urme potopiti u toplu vodu, pa posle nekoliko minuta pažljivo oljuštiti i izvaditi im koštice. Ispeći semenke suncokreta, pa ih sameleti u prah. U secko staviti urme, suncokret i med, pa mešati dok se ne dobije jednolična masa. Od ove smese praviti kuglice i stavljajti u pripremljene kalupe. Pritisnuti malo prstom da se fino rasporedi, pa ako je potrebno dodati ili oduzeti još malo fila. Kalupe nikako ne puniti filom do vrha, zato što čokolada kojom se zatvoraju praline mora da ima kontakt sa čokoladom koja je na zidovima kalupa, da se pralina ne bi raspala. Kada su praline napunjene filom zatvoriti ih tj. premazati svaku većim slojem čokolade. Čokolada ne sme da štrči iz kalupa jer će imati ružan oblik. Zato se pobrinuti da sve praline budu u visini zidova kalupa. Ovako pripremljene kalupe pažljivo vratiti u zamrzivač i ostaviti tamo duže vreme. Najbolje preko noći. Sutra istisniti praline iz kalupa i uživati.

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*