1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)

Slovačka boranija

Baba i deda sa mamine strane, imali su kuću na lakat u jednom Vojvođanskom selu. Od tri ćerke i jednog sina, u to vreme imali su osmoro unučiča koji su se svakog leta tamo okupljali. Neki unučići su živeli u istom selu, a drugi, među kojima sam i ja, dolazili su sa raznih strana. Provodili smo po čitave letnje raspuste zajedno i proživljavali brojne avanture. Baba i deda nisu imali ni televizor, ni telefon, pa čak ni radio, a ipak nam nikada nije bilo dosadno. Bilo je to pravo detinjstvo u prašini, u poljima, na livadama, u šumama.. Brali smo poljsko cveće, sakupljali bobice, jeli ringlove i krali šljive iz dedinog voćnjaka. Pored šljiva koje je čuvao za paljeno (rakiju) deda je imao dva bicikla. Jedan za apa-drapa i jedan paradni. Taj paradni čuvao je kao oči u glavi i time potpaljivao našu znatiželju. Pitali smo se zašto je taj bicikl toliko specijalan, pa smo ga jednom prilikom ukrali da isprobamo. Obišli smo celo selo njime i vratili ga na mesto, a da deda nije ni posumnjao. Profi!
Baba je, kao i sve babe u to vreme, imala džak šećera i kantu masti koji su nam uvek bili na raspolaganju. Sladili smo se mi tim specijalitetom ihaaaj! Ako želiš slanu varijantu, namažeš mast na hleb, pa posoliš i dodaš malo mlevene paprike. Ako želiš slatku varijantu opet namažeš mast na hleb i umočiš u onaj džak šećera. Sada to ne bih pojela ni u snu, ali onda..E onda.. Imala je baba i najslađi pekmez od dunja koji sam u životu jela. Sada više nisam sigurna, da li je bio toliko lep jer smo ga krišom jeli ili je stvarno bio dobar. Ručkovi su bili pravi doživljaj, svi na okupu, za dugačkim stolom ručamo na tremu, potpuni tajac. Da li zbog društva, ambijenta ili ukusne hrane, ali tanjiri su uvek bili olizani i baba nikog nije morala da opominje, niti je ko izvoljevao da nešto ne voli da jede. Baba je svakako bila mastor kulinarstva i tu lakoću kuvanja prepoznajem u mojoj mami sada. Volela je baba da sprema, a bogami i da jede slatkiše. Kolače, štrudle i nezaboravne pirohe z makom. To je nešto slično tašcima, dva spojena kvadratića testa, unutra napunjeni džemom od šljiva, a spolja uvaljani u mak. Savršenstvo! Obećala sam sebi da ću jednog dana naučiti da pravim te pirohe, samo da rešim da počnem..
Ovo je jedno od jela koje je baba spremala tih leta. Recept se u mojoj porodici, sa mamine slovačke strane, prenosi već nekoliko generacija. Slovaci imaju ime za ovo jelo, ali pošto ne znam kako se piše nazvala sam ga (meni najlogičnije) „Slovačka boranija“. .

slovacka-boranija-4-brzo-i-lako-ss

Potrebno:
• Maslinovo ulje, 1,5 supena kašika
• Crni luk, ½ glavice, 65g
• Beli luk, 2 manja čena, 6g
• Šargarepa, 1 komad, 75g
• Krompir, 1 komad, 125g
• Boranija, žuta, 450g
• So, 1,5 ravna kafena kašika
• Biber, ¼ kafene kašike
• Paprika, slatka, mlevena, ½ kafene kašike
• Mirođija, ½ supene kašike
• Voda, topla, oko 850ml
• Mleko, slatko, ½ L

Priprema:
Šargarepu i krompir očisti i iseci na kockice.
Očisti i sitno naseci luk, pa ga prodinstaj na ulju.
Zatim stavi šargarepu, krompir i boraniju.
Dodaj so, biber, papriku i vodu.
Kuvaj na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Sipaj mleko i sačekaj da provri, a zatim skini sa šporeta.
Začini mirođijom, a možeš da sipaš i par kapi limuna, ako voliš kiselkastu čorbu.

*Ako ne možeš bez mesa, dodaj u čorbu 250g skuvane i naseckane na kockice, piletine. Samo da napomenem, da nutricionisti ne preporučuju mešanje mahunastog povrća sa mesom.

*Ovde imaš 4 porcije. Kalorijska vrednost jedne porcije je oko 185 Kcal, a sa mesom je 263 Kcal.

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

2 Comments on Slovačka boranija

  1. Ovu boraniju sa probala kod tebe jednom, strava je!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*