1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)

Slatke pitice sa heljdinim korama

Moja tetka Goca pravi najbolju pitu od jabuka na svetu! Ali to nije samo moje mišljenje, to je priznanje koje je dobila od mnogih. Pravi je od domaćih kora koje sama razvija, pa je sam ukus poseban. Tu pitu možeš u cugu da pojedeš i to ceo pleh i da ti ne bude dosta. Majstor je ona i za razne druge đakonije, ali me je priprema pite od jabuka ovog puta podsetila na nju.
Jednom sam čitala neki intervju sa Pavićem gde je pričao o tome koliko je za dete važno da ima tetku. Ja sam imala tu sreću. Od rođenja do četvrte godine, imala sam neudatu, mladu tetku, koja me je volela previše i vodila svugde sa sobom. Bila sam njen centar sveta, a ona moj. Tako sam imala prilike da idem kod njenih drugarica na kafu, da izlazim u centar zbivanja i da budem vrlo važna. Sećam se da mi je govorila da ne zna kako će da voli svoju decu jednog dana, kada toliko snažno voli mene.
U vreme kada mi se rodila sestra, tetka je već bila udata i živela u drugom mestu. Počeo je da joj se dešava život, a ja ću uvek imati te četiri godine da pamtim, kada sam bila samo ja i niko drugi!
Iako nas je život razdvojio, ona nije prestala da mi ugađa, kada god je bila u mogućnosti. Na primer, pamtila je šta volim, pa sam tako na okupljanjima i porodičnim slavljima uvek bila privilegovana, jer je nešto posebno skuvala samo zbog mene.
Sada mi se dešava i to, da jedan takav majstor kulinarstva, kao što je moja tetka Goca, traži recepte od mene. I tako opet čini da se osećam bitno.
Složile smo se oko jednog: da živimo u istom mestu, sigurno bismo započele zajednički biznis, naravno sa hranom.
Imala sam ja i duge tetke u životu, ali je samo tetka Goca bila i ostala prava.

slatke-pitice-4-brzo-i-lako-640

Potrebno:
• Kore od heljde, 500g
• Bundeve ili jabuke, oljuštene i očišćene, 700g
• Med, 7 kafenih kašika
• Cimet, mleveni, 1 kafena kašika

Priprema:
Kore prepolovi na pola, po širini. U mom pakovanju je bilo 7 kora, pa sam tako dobila 14 komada.
Bundevu ili jabuke izrendaj, dodaj med i cimet, pa dobro izmešaj.
Na svaku polovinu kore stavljaj po jednu punu supenu kašiku fila (50g).
Razmaži fil po kori, pa je uvi u oblik koji želiš.
Ređaj na pleh od rerne prekriven papirom za pečenje.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 C, oko 30 minuta.
*Od ove mere dobije se 14 pitica. Jedna pitica sa bundevom ima samo 126 kalorija, a sa jabukama 144 kalorije. To je otprilike ista kalorijska vrednost kao 100g pizze sa kobasicama.

slatke-pitice-1-brzo-i-lako-640

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

2 Comments on Slatke pitice sa heljdinim korama

  1. Čim nabavin iz srbije heljdine kore ovo pravim ^_^ nikad mi nije palo na pamet raditi ih sa slatkim, obično pravim sa sirom i/ili špinatom…hvala 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*