1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Praline sa bundevom

Dugo već merkam praline i priželjkujem da ih napravim. Sama izrada mi je delovalo teško i komplikovano, dok nisam probala prvi put. Kada sam najzad probala, svi su se divili mojim prvim pralinama, a ja sam baš bila ponosna. Najzad sam shvatila koliko je to lako, pa ću ih praviti ponovo i čak ću da eksperimentišem sa ukusima. Potrudila sam se da ti detaljno opišem proces izrade. Nemoj da te uplaši količina teksta, jer ona nije srazmerna težini pripreme. Zaista je vrlo jednostavno, a efekat je neverovatan. Prosto mislim da ne može da ne uspe. Zato nemoj da oklevaš toliko dugo kao ja i napravi ovo savršenstvo izgleda i ukusa. Recept sam isprobala sa bloga Kutlačom po kazanu.

Potrebno:
• Čokolada, crna, 100g
• Ulje, maslinovo, 1 supena kašika
• Bundeva, 170g
• Kokos, suvi, mleveni, 10g
• Med, 1 supena kašika

praline-sa-bundevom-3-s-brzo-i-lako

Priprema:
Za pripremu ovog slatkiša potrebna ti je jedna veća slikarska četka i silikonski kalup za praline. Moj kalup ima 15 kockica.
Bundevu stavi na pleh obložen papirom za pečenje, pa je ispeci u rerni na 180 C.
Kada bundeva omekša izvadi je iz rerne, izgnječi i procedi. Zatim ostavi da se prohladi.
U mikrotalasnoj otopi čokoladu i ulje, 1 minut na najačoj temperaturi.
Zatim mešaj da se dobije jednolična masa i sva čokolada istopi.
Četkicu umači u otopljenu čokoladu, pa premaži unutrašnjost svake kockice u kalupu.
Stavi kalup u zamrzivač, pa nakon 10 minuta izvadi i ponovo premaži čokoladom.
Ako primetiš da se čokolada za premazivanje malo zgusnula, vrati je u mikrotalasnu i ugrej pola minuta. Zatim promešaj i nastavi mazanje.
Opet stavi kalup u zamrzivač na 10 minuta.
Za to vreme pripremi fil tako što ćeš pomešati bundevu sa kokosom i medom. Od ove smese pravi male kuglice i stavljaj u pripremljene kalupe. Pritisni malo prstom da se fino rasporedi, pa ako je potrebno dodaj ili oduzmi još malo fila. Nemoj da napuniš kalupe filom do vrha, zato što čokolada kojom ćeš da zatvoriš praline, mora da ima kontakt sa onom čokoladom koja je na zidovima kalupa, da se pralina ne bi raspala.
Kada su praline napunjene filom zatvori ih tj. premaži svaku većim slojem čokolade. Čokolada ne sme da štrči iz kalupa jer će imati ružan oblik. Zato se pobrini da sve praline budu u visini zidova kalupa.
Ovako pripremljene kalupe pažljivo vrati u zamrzivač i ostavi duže vreme u zamrzivaču. Najbolje preko noći. Sutra istisni praline iz kalupa i uživaj.

praline-sa-bundevom-tablica

 

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

2 Comments on Praline sa bundevom

  1. Dragančice, praline izgledaju prelepo, plus fini sastojci… Mora da su ukusne!
    Slikica je božanstvena :)))

Leave a comment

Your email address will not be published.


*