1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Plan i program

1) KUVANJE.

Većina dijeta koje sam isprobala su vrlo jednolične i brzo mi dosade, pa se jako uželim nedozvoljene hrane. Kada sama računam kalorije i isprobavam nove recepte, ne može da mi dosadi. Sve što skuvam, bilo da je za doručak, ručak ili večeru, ako preostane podelim na porcije i ćušnem u zamrzivač. Tako uvek imam moju klopu i kada nemam vremena da kuvam, pa ne moram da podležem onome što treba da izbegavam.

2) VEŽBANJE.

Nisam od onih koji mogu da nateraju sebe da svakodnevno sami vežbaju kod kuće. Još nisam sebe naterala ni u teretanu, što planiram odavno, ali nešto sam ipak uradila: zamenila sam auto i lift sopstvenim nogama. Živim na 4. spratu i svakodnevno se više puta popnem i siđem peške. Sina u školu vodim i vraćam peške, po ćerku u vrtić takođe idem peške, na pijacu i gde god mogu opet peške. Šetnja uopšte nije zanemarljiv vid rekreacije. Svake nedelje na vagi primetim razliku u zavisnosti od toga da li sam te nedelje šetala ili ne. Imam na telefonu aplikaciju „prijatelj za šetnju“, koji mi broji korake, pređenu kilometražu i koliko sam kalorija pri tom sagorela. Odlična stvar!

3) BROJANJE KALORIJA.

Na internetu sam našla aplikaciju, u koju uneseš svoje podatke: visinu, težinu, godine, nivo aktivnosti, koliko želiš da smršaš i za koji vremenski period, a aplikacija preračuna koliko kalorija treba dnevno da unosiš. Ako si nerealan, aplikacija izbacuje upozorenje da takav način može da ti ugrozi zdravlje!

4) TEČNOST.

Pronašla sam i aplikaciju koja izračunava koliko vode treba da unesem dnevno. Trudim se da se pridržavam toga i da pijem što više. Imam papir i olovku pored česme, pa lupim recku svaki put kad popijem čašu vode. Tako imam okvirnu orjentaciju, koliko sam vode unela. Tečnost unosim i kroz kafu, supu, jogurt, mleko, voće itd, tako da se ne sekiram ako tog dana nisam popila baš 2400 ml vode, jer znam da sam tečnost unela na drugi način. Ne pijem sokove, alkohol i druge napitke. Razlog su naravno, kalorije.

5) REDOVNI OBROCI.

Vodim računa da jedem 5 puta dnevno i u određeno vreme. To su 3 glavna obroka i 2 užine. Trudim se da prođe 3 sata između obroka, nakon što pojedem voćku, i da posle voćke ne jedem bar pola sata. To ubrzava varenje, ili mi je bar tako jednom objasnila jedna gospođa nutricionista. Svake večeri isplaniram svoj jelovnik za naredni dan i uklopim ga, tako da unesem taman toliko kalorija koliko planiram. Recepte za doručak, ručak i večeru ćeš naći na drugim stranama ovog bloga, a užine mi se obično sastoje od voćke i turske kafe bez šećera. S obzirom da jedem 5 puta dnevno, nisam nikada gladna. Tu ne računam PMS, kada sam u stanju da pojedem vola.

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

2 Comments on Plan i program

  1. Svaka cast na iskrenosti I doslednosti, I sve u okviru najzdravijih naucno dokazanih principa regulacije ishrane. Sad samo treba krenuti:-):-):-):-)

    • Hvala Tamara! Rezultate si videla. U pravu si, treba krenuti, to je najteže. Ali sve možeš postupno, daj sebi vremena. Npr. skuvaj nešto po mom receptu, pa ako ti se svidi, skuvaj još nešto. Moji ukućani jedu sve što kuvam i tačka, ko izvoljeva ostane gladan. Stavi malo sebe u prvi plan! Oni će se navići, samo treba da zauzmeš čvrst stav. U međuvremenu nateraj sebe na šetnju, evo kažu da ćemo imati Miholjsko leto u oktobru. Biće idealno za laganu rekreaciju. I tako, malo po malo, do leta ti i ja bićemo u konkurenciji za Miss bikini! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*