1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Hiljadu i prvi početak

BILO, NE PONOVILO SE!

Imam 37 godina, visokasam 149 cm i rodila sam dva deteta. Budući da sam visoka „matar i šumska jagoda“, na meni se primeti sve što pojedem. U nekim fazama svog života izgledala sam kao zmijski car kada pojede slona.

Hvala dobrim prijateljima koji su me u tom periodu tešili rečima: “Ma baš si slatka!”, “Ti znaš lepo da nosiš te kilograme!”, itd.

Ljudi iz mog okruženja već su navikli da sam uvek na nekim režimima ishrane, iako nikom nije jasno kako sam blago rečeno punačka, a tobože, non-stop držim neke dijete.

zmijski-car-spolja-i-iznutra

JO-JO I JA

Obična sam smrtnica, koja je 6 godina uspešno potvrđivala postojanje jo-jo efekta, isprobavajući razne dijete. To je izgledalo ovako: mučim se 2 meseca, skinem 5-6kg, pa za nedelju dana sve vratim. Pa opet neka dijeta, pa odustanem..i sve tako u krug, u krug, u krug…

Ovakvim zlopaćenjem postigla sam da više nisam znala normalno da se hranim. Odnosno, kada bih se opustila i pauzirala sa dijetom, bila sam toliko željna svega da sam u sebe trpala sve kao da mi je poslednje. Jela sam krišom, krila sam se od same sebe. Ovakvo ponašanje je naravno za rezultat imalo višak kilograma, a to je opet značilo da sam bila nezadovoljna sobom, depresivna, da me je bilo sramota da se pojavljujem u društvu; sebi sam uskraćivala izlaske, druženje, kupanje sa porodicom na bazenu i sl. Na vrhuncu moje „debele“ faze, kada sam imala 77 kg, počeli su da se javljaju i ozbiljni zdravstveni problemi: izostanci menstruacije, bruh u pupku, hormonalni poremećaji, oticanje nogu, jednostavno, postala sam dobar kandidat za šećernu bolest.

Sve u svemu, postalo mi je muka od same sebe. Došlo mi je da se zavučem u mišiju rupu.

Sve vreme sam znala da moram da menjam način života, a ne samo da izaberem neku instant dijetu. Zašto to nisam nikad primenila? Odgovor je jednostavan: Zato što sam želela da smršam brzo…

NEKAD I SAD

Do svoje 25 godine imala sam 45 kg sa krevetom i ludački metabolizam koji je gutao sve živo. Bila sam u stanju da idem na drugi kraj grada usred noći da kupim čokoladu, kada mi se jede. Bilo je jako teško priznati da je to moj prošli život i da tako više NIKADA neću moći. Ako želim da budem zadovoljna sobom.

S obzirom da živim u četvoročlanom domaćinstvu, oduvek sam kuvala svakodnevno. Pritom, potpuno sam razmazila decu i muža koji ne znaju šta je to kupovna palačinka, torta ili kolač. Navikli su da konstantno mesim i mućkam, pa kada sam na dijeti, svima je teško. Oni kukaju: „Mi nismo na dijeti, zašto da ispaštamo?!“, a ja dobro znam, ako napravim za njih, moraću da probam i ja. I tako uvek pokleknem. Zato mi je bio neophodan način ishrane koji mogu da prilagodim svima. Želim da kuvam i dalje, da niko ne ispašta, a da ja izgledam sve bolje! Da li je to moguće?

you-are-what-you-eat-bil-640

HILJADU I PRVI POČETAK

Počela sam malo da pretražujem internet, da čitam o kalorijama, o zdravoj ishrani i zdravom načinu života, i rešila da ovog puta uspem. U ovoj fazi su mi jako pomogli saveti fantastičnog bloga MOOSHEMA. Žena koja piše ovaj blog je čisti izvor pozitivne energije.

Plan mi je da kontrolišem unos kalorija i da pojačam fizičku aktivnost. Pod ovim pojačam, za početak podrazumevam da mrdnem dupe iz kuće i automobila.

Dala sam sebi vremena! Koliko god treba, nije važno, ali ovog puta idemo ozbiljno. Obavila sam razgovor sa sobom: idemo polako, menjamo način života, jedno po jedno, i ne očekujem vratolomne rezultate. Idemo na duge staze. Ovo je početak mog novog života, odsad će ići samo nabolje, nema odustajanja i nema vraćanja na staro! Nema ništa preko noći, u to sam se uverila hiljadu puta do sad.

Print Friendly
Podeli ovaj tekst na: Facebooktwittergoogle_plusmail Hvala!

2 Comments on Hiljadu i prvi početak

 1. Drago mi je da sam te pronašla i da si počela ispočetka 🙂

  Stvar s dijetama si baš dobro opisala: to budu neke oročene stvari, koje imaju dead line (5 kg za 5 dana, ili 10 jaja za 10 kg, ok, šalim se, ali tako nekako) koji kad postignemo, zateknemo sebe željne svega čega smo se ustezali do tog roka.

  Mirne odluke, trenutak kada sebi daš vremena, kada nećeš rezultate preko noći nego hoćeš stvarno nešto da menjaš, zbog tog deteta, zbog sebe koja trebaš i tom detetu i sebi, zbog bilo čega/koga drugog posle, to vodi do uspeha.

  I to nije oročena stvar, to je naprosto, novi stil života, nova ti. I taj proces je jako uzbudljiv, videćeš!

  navijam za tebe,
  tanja

  • Hvala Tanja!
   Tvoji saveti i sve o čemu pišeš na tvom blogu su mi jako pomogli. Mesecima sam studirala dok nisam krenula u celu priču. Kada god mi ponestane pozitivne energije odem na tvoj blog da napunim baterije. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*